srijeda, 2. ožujka 2011.

Snovi

Kažu da su snovi sjećanja, životne lekcije, praktična životna pomoć, razrađivanje događaja koje smo imali u toku dana, pogled u budućnost, priprema za posebne situacije, komunikacija između duhovnih duša kao i kontakt sa "mrtvacima“, unutrašnji napredak, kontakt sa duhovnim svijetom, sa anđelima, sa vlastitom dušom i mnogo drugih stvari. Svako živo biće dok spava nalazi se u nekom takozvanom besvjesnom stanju, jer samo je tijelo to koje se odmara dok naš um neprestano radi i "sanja“, i tako nastaju snovi. Naša duša u tom trenu dok mi spavamo, na neki način napušta naše tijelo i putuje po univerzumu i sakuplja informacije povezane sa ovim ili prošlim životima ili možda sa životnim partnerima. Nitko na kraju nije u potpunosti svjestan sto njegova duša "radi“ dok spavamo i zato sve te slike i doživljaje mi opisujemo kao snovi.

...Na ovu temu bi se htjela nadovezati tako što ću podjeliti nekoliko svojih snova iz vremena dok sam bila dijete, neograničena u mašti i puno otvorenija prema svijetu.

1. SAN : Ukor Velečasnog Suca

Nalazim se u crkvici, poprilično staroj i ne dovršenoj. Oko mene većinom stariji ljudi, prepušteni molitvi i propovjedi Suca.  Nisam bila skoncentrirana na misu, moji pogledi su lutali po starim zidovima crkve, zelenim i žutim od vlage i pljesni. Više sam osjećala strah nego mir. U jednom trenutku se ispred mene pojavio Velečasni, kao da se teleportirao, nisam ga uočila kako ide prema meni, nego samo osjetila jaki udar vjetra koji me trgnuo iz mojih razmišljanja. Gledao me mrkim pogledom ravno u oči i upitao: ˝Da li ga poštuješ? Da li si mu vjerna?˝ Zatim je digao pogled i prstom pokazao nebo, koje se uspjelo vidjeti kroz pukotine krova crkve. Gledajući u njega, ne baš svjesna što me pita, odgovorila sam: ˝Poštujem!˝ I prije nego što sam završila svoj odgovor, osjetila sam žar na obrazu. Velečasni me ošamario i zatim rekao: ˝ Ne, ti ga ne poštuješ dovoljno!˝ Okrenuo se i kao da lebdi nad tlom, pošao  prema oltaru gdje je nastavio svoju propovijed.

2. SAN: Indija i sin iz prošlog života

Noć je bila prekrasna. Nalazim se u stanu i pripremam se izaći na balkon uživati u kiši meteora koju su najavili na dnevniku. Razmišljam o svom snu da posjetim Indiju. Taj osjećaj vezanosti za tu zemlju me pratio već godinama. Uzimam čašu sa sokom, otvaram balkonska vrata i udišem svježi proljetni zrak. Noć je stvarno bila prekrasna. Naginjem se na ogradu i pokušavam odgonetnuti da li je mali medvjed zapravo veliki i obrnuto. No u trenutku zadubljenosti, na osvijetljenom nebu, pojavi mi se obris muške face. Mladi dečko, crne kose i očiju. Gledao me i tužnim glasom rekao:˝¨Mama dođi, čekam te!˝ Nakon toga su se  počele vrtjeti slike nekog starog grada, grada koji se nalazio u Indiji. Na početku sam bila uplašena i zapravo ništa nisam shvaćala. No kako su dani prolazili sve mi je bilo jasnije. U jednom trenutku sam odlučila. Spakirala putnu torbu i krenula. Jedino što sam znala je da moram u Indiju, a Indija je velika. Gdje, kod koga i kako...nisam toliko ni razmišljala o tome. Prepustila sam se vlastitim osjećajima. Avion je sletio u nekom napučenom gradu. Izašla sam  iz aerodroma i krenula. Samo sam hodala...hodala. Tražila sam grad sličan onom iz viziji i konačno ga našla. U tom trenutku, kao da sam već sto godina boravila tamo, počela su mi se javljat siječanja. < Prvo mi je kroz glavu prošao rat. Pucnjava. Vidim svoju staru kuću ispred sebe. Prisjećam se kako su vojnici upali u nju, uhvatili me i seksualno zlostavljali. A bilo mi je samo 15. Prisjećam se da sam tada ostala trudna i u toj istoj kući umrla pri porodu svoga sina. > Iscrpljena od hodanja i boli sjećanja, odlučila sam sjesti pokraj nekog korita, par metara dalje. Umila sam se i napila. Bolnih nogu sjela sam na kamen. U jednom trenutku sam osjetila da me netko promatra.  Dižem glavu i ispred sebe vidim istu facu kao iz vizije. Mladi dečko, prilazi mi i ljubi mi ruku. Onda diže pogled i u suzama reče: ˝Majko, konačno sam te našao!˝

P.S. San se u biti radi o mojoj reinkarnaciji i mom sinu iz prošlog života.

3. SAN: Papa Ivan Pavao II. ( 2.04.2005. godine.)

Budim se usred noći i osjećam jaku bol u rukama, glavi, u području rebara. Od straha i boli bojala sam se ustati kako bi vidjela što mi se dešava. Dižem se i ne mogu vjerovati što vidim. Krv po cijelom krevetu, na rukama, na glavi. Trčim do wc i ne mogu vjerovati što vidim. Bile su to stigme. Nisam uspjela više ni vrištati, ni govorit, koliko od straha toliko i od boli. Samo sam sjela na pod i počela se moliti. Tada sam čula glas koji mi govori: ˝ Moraš ići u Vatikan, kod Pape i prisustvovati njegovoj smrti.˝ Nisam razmišljala. Samo sam krenula. ( Nisam sanjala put do Vatikana ). Kad sam došla tamo još uvijek je bilo krvi na meni. Zaštitari mi nisu dali da uđem. Pokušavala sam im objasniti što mi se dešava, ali naravno nitko mi nije vjerovao. Nakon nekoliko minuta prepirke pojavio se neki svećenik, prišao mi i rekao da me Papa čeka. Krenula sam za njim sve do Papine sobe. Kada sam ušla u nju vidjela sam Papu kako leži na krevetu, pred samrti. Oko kreveta je bilo nekih 10 svećenika koji su se naglas molili. Prišla sam krevetu i uhvatila Papu za ruke. A tada je počela prava muka. Bolovi su mi postali sve jači i krvi je bilo po cijelom krevetu. Osjećala sam jači stisak Papine ruke. Pogledao me i rekao: ˝ Dijete, sada će sve biti u redu˝, zatim je zatvorio oči i usnuo. Vidjela se jaka svijetlost na nebu i zatim nestala. 

P.S. Koliko god je ovaj san duboko utjecao na mene, još više me šokiralo ono što se desilo kad sam se probudila u trenutku kad je svjetlost nestala. Ležala sam u dnevnom boravku i naglo se trznula iz sna. Vidjela sam tatu kako sjedi preko puta mene i govori: ˝ Mirela, evo upravo javljaju da nam je Papa umro.˝

Majanski kalendar



Drevne su Maje bile opčinjene vremenom. Bili su poznati po svojim metodama iscrtavanja vremena i po svojim predskazanjima na osnovi ritmova vremena. Njihovo osnovno poznavanje vremena nije poteklo od njih samih, ono je nadogradnja onoga što su već poznavali i razvili Olmeci. Maje su razradili najmanje sedamnaest kalendara, uvelike zasnovana na orbitama zvijezda i planeta. Tih je sedamnaest cikličkih kalendara uzajamno usklađeno, a različiti ciklusi kalendara uklapaju se jedni u druge kao zupci zupčanika sata. Mnogi su od tih ciklusa nevjerojatno precizni, a zasnovani su na periodicitetu prirodnih ritmova kozmosa.



Majanski kalendar dijeli mnoge poruke s drugim duhovnim tradicijama, kao što su  Svi smo jedno, Život ima svrhu i Bog je ljubav. No njihova osnovna poruka je : Postoji rok za stvaranje prosvijetljenog Zlatnog doba na < kraju vremena >, i u tom procecu moramo sudjelovati svi. To je ključna poruka majanskog kalendara koju danas treba usvojiti. Mnogo iskrivljenja kao i nesporazumi, kao i opći skepticizam prema proročanstvima, do sada su mnogima bili preprekau razumjevanju božanskog vremenskog plana. Maje su prvi narod koji je razvio i proučavao kalendar i za to im treba odati počast. Majanski kalendar je tradicija proricanja. Proricanje ili sposobnost predviđanja budućnosti vještina je koja izaziva različite reakcije u raznim dijelovima svijeta.


Neki od brojeva odigrali su važnu ulogu u vremenskoj liniji u kojoj se razvijao kalendar. Najprije od svih, 20 je bio broj koji predstavlja temeljnu brojevnu jedinicu za Maje, kao što je to 10 u našem decimalnom sustavu. Maje razlikuju «zemaljski» kalendar od «božanskog». Ključni broj zemaljskog kalendara je 9. Ovdje se treba prisjetiti borja 9 kao simbola čovječanstva. Kada Biblija govori o, na primjer, grupi od 144 000 ljudi koji će biti spašeni, to simbolizira broj 9 (1+4+4), što je broj čovječanstva. Maje su bile svjesne činjenice da se čovječanstvo nalazi u bezbožnom stanju kojega obilježava dualnost, podvojenost. Zbog toga je njihov najvažniji zemaljski kalendar zasnovan na «dvaput devet». Množeno s osnovnim brojem 20 dobivamo 360 dana, zatim se dodaje još 5 dana, takozvanih «dana van vremena», kako bi se kompletirala sunčeva godina od 365 dana. Sveti su kalendari drugačiji. Kod njih je također broj 20 osnova, ali tu se on množi sa svetim brojem 13. Trinaest je majanski sveti broj. Prisjetimo se važne uloge koju broj 13 ima u kršćanskim misterijima, Isus je, na primjer, trinaesti među dvanaest učenika. Sveti kalendar ili «Tzolkin» sastavljen je od kombinacije dvadeset takozvanih sunčevih pečata i trinaest svetih tonova, što rezultira s 260 varijacija (dana). Tako svaki dan ima posebno značenje, zavisno o kombinaciji.

Zemaljski i sveti život kombiniraju se zajedno u jednu vremensku liniju koja pokriva duži period. Zajedno sa
zemaljskim sunčevim kalendarom koji se sastoji od 365 dana, sveti kalendar tvori duži ciklus od 52 godine (što je najmanji zajednički nazivnik od 260 i 365 dana). Tih 52 godine u slijedu se sastoje od 4x13 godina. Tako je 4 elementa, ili 4 vrha kompasa, pomnoženo sa svetim brojem 13 i tvori savršeni ciklus. Osoba koja doživi 52 godine, u majanskoj je kulturi smatrana mudrom.


Uz sve to, Maje su se služile i mjesečevim kalendarom koji se sastoji od 13 mjeseci sa po 28 dana. Ako
izuzmemo duboko značenje broja 13, i razmotrimo da je taj kalendar puno logičniji no naš od 12 mjeseci koji nisu jednako dugi, uviđamo da tijekom cijele godine dobivamo takvom podjelom trinaest perioda po jedan pun mjesec u jednoj godini.

Osim što su imali kalendare kojima su mjerili godine, Maje su se bavili i puno dužim odsječcima vremena.
Najpoznatiji majanski kalendar je vjerojatno ogroman kalendarski ciklus od 13 dugih razdoblja (baktuna), kojizavršavaju 21. prosinca 2012. Arheološka istraživanja nam kazuju da je taj kalendar započeo godine 3114. prije Krista.

Kada su stvarali taj kalendar, Maje su vjerojatno odbrojavali vrijeme unatrag. Smatra se, stoga, da u tom slučaju za njih nije bio bitan početak, nego kraj kalendara. Ali, kakvo značenje ima 21. prosinac 2012?
Za Maje je 21. prosinac važan trenutak u godini. To je najkraći dan, nakon kojega se svjetlo postepeno ponovno povećava. Prema Majama, tijekom zimskoga solsticija je staro Sunce umrlo, a novo se rodilo. Gledano sa Zemlje, 21. prosinac je dan kada se Sunce okreće s obzirom na zvijezde. Ovaj se fenomen naziva i precesija ravnodnevice i događa se uslijed kretanja Zemljine osi. Sunce se nalazi u točno jednakoj poziciji jednom u svakih 26 000 godina. Maje su bili toga svjesni. Značajan podatak vezan za godinu 2012. jest da će se za zimskoga solsticija (21. prosinca) Sunce nalaziti u zodijačkom znaku strijelca. Ako pogledamo čisto večernje nebo na mjestu gdje ima malo svjetla i zagađenja zraka, možemo primijetiti da se zodijački znak strijelca poklapa sa središtem Mliječnoga puta. Dana 21. prosinca 2012, Zemlja, Sunce i središte Mliječnoga puta biti će postavljeni u liniju. Za Maje je središte Mliječnoga puta nalik golemoj kozmičkoj maternici, kao kakva božanska jezgra iz koje sve nastaje i u čemu sve, u konačnici, nestaje.


Za Maje je 21. prosinac važan trenutak u godini. To je najkraći dan, nakon kojega se svjetlo postepeno ponovno povećava. Prema Majama, tijekom zimskoga solsticija je staro Sunce umrlo, a novo se rodilo. Gledano sa Zemlje, 21. prosinac je dan kada se Sunce okreće s obzirom na zvijezde. Ovaj se fenomen naziva i precesija ravnodnevice i događa se uslijed kretanja Zemljine osi. Sunce se nalazi u točno jednakoj poziciji jednom u svakih 26 000 godina. Maje su bili toga svjesni. Značajan podatak vezan za godinu 2012. jest da će se za zimskoga solsticija (21. prosinca) Sunce nalaziti u zodijačkom znaku strijelca. Ako pogledamo čisto večernje nebo na mjestu gdje ima malo svjetla i zagađenja zraka, možemo primijetiti da se zodijački znak strijelca poklapa sa središtem Mliječnoga puta. Dana 21. prosinca 2012, Zemlja, Sunce i središte Mliječnoga puta biti će postavljeni u liniju. Za Maje je središte Mliječnoga puta nalik golemoj kozmičkoj maternici, kao kakva božanska jezgra iz koje sve nastaje i u čemu sve, u konačnici, nestaje.



Dana 21. prosinca 2012. novo će Sunce primiti snagu izravno iz svog božanskoga srca i odmah je predati Zemlji. To je poseban trenutak za koji mnogi smatraju da će dovesti do važnih preobrazbi. Mnogo je o tome bilo pisano, posebno u zapadnim duhovnim krugovima. Neki čak kažu da se tu radi o kraju svijeta. Treba, međutim, napomenuti, da Maje nisu nikada govorili o kraju svijeta. Oni su, ipak, razmišljali u terminima ciklusa, pa je, prema njima, svaki kraj ujedno i novi početak, i u ovomu slučaju – novi ciklus od trinaest perioda. Stoga to vrijeme obilježavaju, kao svako drugo vrijeme tranzicije, posebne mogućnosti i prilike za čovječanstvo da poduzme korak naprijed ka višoj svijesti. Život u svjesnom skladu s kozmičkim ritmovima božanskoga srca bio je univerzalna poruka koju su Maje ostavile za nas u svojim kalendarima.

Preporuka: Carl Johan Calleman – Majanski kalendar i transformacija svijesti -o knjizi (link), download (link)


 

Kako do pravog izbora?

Što god nam se u životu događalo, to je uvijek posljedica našeg izbora. Svijesnost o tome prvi je korak k sretnom i ispunjenom životu. Izbor i odluke. Čovjek je stalno u procesu odabira i odluka. Hoću li krenuti u ovom ili onom smijeru? Da li ću upisat fakultet? Da li je taj posao pravi za mene? Da li idem pravim putem? Svakog dana, zapravo svakog trenutka, mi koristimo svoju slobodnu volju.  To je zapravo ono što nas razlikuje od nižih oblika života, što ujedno može postati i prokletstvo. Mogli bi izabrati zlo, uništenje i smrt.  Ali isto tako, mogli bismo izabrati i ono drugo: dobro, stvaranje i život.

Kako pronaći mudrost pravoga izbora? Kako biti siguran da će današnji izbor sutra donjeti plodove dobra, a ne zla? Svakog dana si postavljam takva pitanja, a ni ne znajući to. Jer svaka moja odluka i tenutak moguća je raskrsnica. Kada nam se nešto događa danas, to je posljedica nekog od naših izbora iz prošlosti. Izjava da nisam imao drugog izbora nikad nije u potpunosti točna, a u nekim trenucima je koristimo kao alibi, kao pokrivalo za našu savjest. Istina da nas okolnosti nekada mogu prisiliti na određenu vrstu aktivnosti ili nam smanje mogućnost odabira. Ponekad se takve okolnosti nazivaju sudbinom ili karmom. Ali ipak, jasno nam je...do tih aktivnosti doveo nas isključivo naš IZBOR.

U svakom trenutku pred nama je bezbroj mogućnosti, ali samo je nekoliko onih koje su doista one prave. Odgovor se nalazi u onom dijelu nas koji je vječan, nepromjenjiv i u stalnom dodiru sa inteligencijom prirode. Negdje duboko unutar nas mi znamo što trebamo napraviti. Pitanje je samo kako odgovor dozvati, kako ga osluškivati i koliko zapravo moramo biti svijesni sebe i svega oko sebe da bi svaka naša odluka bila naša,izvučena duboko iz naše svjesti o tome što je to što tražimo.