ponedjeljak, 16. svibnja 2011.

Masoni i illuminati

Krataka povijest
Prve masonske lože nastale su u Engleskoj. Uoči Ivandana 24. lipnja 1717. godine, četiri londonske lože stvorile su veliku ložu za London i Westminster, koja je šest godina kasnije postala Velika loža Engleske. Masonerija je u Engleskoj bila oružje kojim se služila britanska politika, a u 19. stoljeću sve više ima utjecaja na druge države preko određenih loža. Članovi nekih loža bili su, među ostalima, engleski kraljevi i poznati političari Edvard VII., David Loyd George, Winston Churchill i dr. Francuski mislioci Voltaire, Denis Diderot, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo i drugi kao članovi loža unose revolucionarne, buržoaske ideje protiv feudalnog poretka. Njemačke lože, za razliku od ostalih, u svoj program uvode kršćanski nauk. Okupljaju mnoge filozofe, pisce i glazbenike, npr. Johann Wolfgang von Goethe, Johann Gottlieb Fichte, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven... George Washington kao masonNadalje, kako tvrde slobodnozidarska društva, slobodnim zidarima nije dozvoljeno na radovima raspravljati o religiji. Slobodno zidarstvo je također strogo ne-politično i rasprave o politici na slobodnozidarskim radovima su izričito zabranjene. Ova pravila proizlaze iz slobodnozidarskih ciljeva poticanja članova da otkrivaju ono što je zajedničko ljudima iz najrazličitijih društvenih krugova. Kao što je dobro poznato, rasprave o religiji i politici prečesto su znale prerasti u nerede i dovesti do diskriminacije, proganjanja i ratova. Sa ovom tvrdnjom se ne bi složili mnogi, jer kako nam je poznato iz povijesti upravo su neki od najvećih državnika i vojskovođa bili vodeći slobodni zidari. Ovom prilikom moram se osvrnuti i na svima nam dobro poznate Illuminate, odnosno prosvijetljene koji sebe definiraju kao «Skupinu pojedinaca koji rade zajedno da izgrade bolju budućnost». Vjeruje se da je upravo ovo društvo upleteno u sva svjetska previranja i da žele izgraditi Svjetsku vladu (neki kažu po uzoru na fašistički model) kojom bi nadzirali cijeli svijet. Upravo ovaj model svojevrsnih «masterminda» stigmatizirao je sva slobodnozidarska i slična udruženja.





Ako je tijekom godina počevši još u 18. stoljeću dolazilo do brojnih izlaganja i razotkrivanja slobodnih zidara, današnji moderni «masoni» ne prežu ni od izjava za medije, glasnogovornika i slično. Da li je to samo pametno smišljena obmana ili iskorak ka novim svjetonazorima tek će se saznati. Po mome osobnom shvaćanju, svi znaju da masoni postoje, stoga je glupo nastaviti inzistirati na tajnosti. Na kraju krajeva, masoni nikada nisu skrivali svoje postojanje, već samo imena svojih članova, asve veća demokratizacija društva omogućava im polagani izlazak iz sjene.

Organizacijska struktura

Slobodni zidari organizirani su putem Velikih Loža ili Velikih Orjenta. To su suverena, neovisna tijela koja upravljaju bratstvom u pojedinoj zemlji, državi ili zemljopisnom području (nazvanim jurisdikcije). Ne postoji jedinstveno upravljačko tijelo koje predsjeda slobodnim zidarima širom svijeta, i počivaju na bratskim vezama koja ovise samo na međusobnom prepoznavanju. Dvije su glavne grane slobodnog zidarstva.

«Regularne» lože okupljene oko Ujedinjene Velike Lože Engleske i one malo «liberalnije» zvane Veliki orijenti prepoznate od strane Velikog Orijenta Francuske. Iako se u načelu grane slobodnog zidarstva mogu prepoznati po svojoj pripadnosti Velikoj Loži ili Velikom Orijentu, postoje iznimke. Gotovo svaka loža i svaki oblik slobodnozidarskog udruživanja ima svoju jedinstvenu strukturu.

Loža Savršenstva (perfekcije)

4° - 14°
4° - Majstor Putnik
5° - Savršeni Majstor
6° - Intimni Tajnik
7° - Provost i Sudac
8° - Intendant Zgrade
9° - Majstor Izabranik Devetorice - Sjever
10° - Majstor Izabranik - Sjever
11° - Uzvišrni Majstor Izabranik - Sjever
12° - Veliki Majstor Arhitekt
13° - Majstor Devet lukova
14° - Veliki Majstor Mason
Vijeće, Prinčevi Jeruzalema
15° - 16°
15° - Vitez Istoka ili Mača
16° - Princ Jeruzalema
Kaptol Ruže i Križa
17° - 18°
17° - Vitez Istoka i Zapada
18° - Vitez Ruže i Križa
Konzistorij
19° - 32°
33° - Počasna postignuća
19° - Veliki Pontiff
20° - Majstor ad Vitam
21° - Patrijarh Noachite
22° - Princ Libanusa
23° - Šef Tabernacle
24° - Princ Tabernacle
25° - Vitez Brončane Zmije
26° - Prijatelj i Brat Vječni
27° - Zapovjednik Hrama
28° - Vitez Sunca
29° - Vitrz St. Andrewa
30° - Veliki Inspektor
31° - Vitez Aspirant
32° - Uzvišeni princ Kraljevske Tajne
33° - Suvereni Veliki Inspektor

Slobodni zidari koriste znakove (geste), različite načina rukovanja i tajne riječi kako bi se osigurao pristup sastanku i identificirali legitimni posjetitelji. Još od ranog 18. stoljeća na ovamo svi su pokušali otkriti ove znakove, kako bi se i ne-masoni mogli infiltrirati u njihove redove, no lukavi masoni su im doskočili promjenom izvjesnih riječi u ritualima kako bi lakše otkrili prevaranta koji se i dalje služio «starim» riječima. Masonski znanstvenik Christopher Hodapp također ističe da gore spomenuti znakovi variraju od jurisdikcije do jurisdikcije, od lože do lože, a povjesničar John J. Robinson states tvrdi još i da masonske lože mogu namjerno mijenjati svoje rituale s vremena na vrijeme. Tako da neka skupina pozdrava i znakova može biti aktualna samo neko vrijeme. Danas se identitet članova dodatno provjerava traženjem na uvid članske iskaznice ili nekog drugog certifikata.

Zbog svoje tajnovitosti, Slobodni zidari su odavna bili predmetom raznih rasprava o teorijama zavjere, u kojima ih se portretiralo kao moćnike koji žele dominirati svijetom i krojiti svjetsku politiku. Teoretičari zavjera u svojim promišljanjima često povezuju simbole i brojeve kako bi „dešifrirali“ masonske zagonetke, no često se ispostavi da su ta preklapanja slučajna. Povijesno gledano, masone se oduvjek optuživalo da žele stvoriti novo društvo utemeljeno na idealima slobode, jednakosti, bratstva, razdvojenosi crkve i države, te vjerske tolerancije. Ovo gore navedeno ne zvuči tako loše, no takva država bi bila samo umjetna bezlična tvorevina u službi masonskog nepotizma. Svoja razmišljanja o masonima, teoretičari zavjera često potkrepljuju i istinskim, povijesnim aktivnostima Lože P2 (propaganda due).


Anatema

Papa LeoXII anatemu slobodnog zidarstva dodatno je potvrdio 1825, te je proglasio trajnom i vječnom, dok je Papa Leo XIII 1884. godine sazvao sve članove klera kako bi razradili strategiju za borbu protiv ovog „podmuklog neprijatelja“. U svom govoru je izmeđuostalog rekao: „...Želimo da vaš prioritet (misli na članove klera) bude strgnuti masku sa slobodnog zidarstva kako bi se ono moglo vidjeti kako zaista jest.“ Razmatrajući pitanje zašto je došlo do stvaranja loše reputacije slobodnog zidarstva, treba imati na umu i tadašnje društveno političke prilike, jer Papa Leo XIII nadalje optužuje masone za vjerovanje u „demonske“ ideje demokracije, slobodnih izbora, i razdvajanje crkve od države. Mržnja prema masonima kulminirala je u nacističkoj Njemačkoj, progonom, zatvaranjma i ubijanjem Slobodnih zidara. Hitler je smatrao da su oni samo produžena ruka Židova kako je opisano u dokazano krivotvorenim „Protokolima Sionskih Mudraca.“ Upravo je prvi zadatak Adolfa Eichmanna bio praćenje aktivnosti ljudi za koje se sumnjalo da su masoni. Mnogobrojni diktatori uključujući Mussolinija, Franca, Pinocheta i Salazara, također su se priključili anti-masonskoj kampanji, a islamistički pokret Hamas smatra ih tajnim društvom koje je dio „cionističke zavjere“. Mnogi vjeruju da su Slobodni zidari izrasli iz srednjevjekovnih Vitezova Templara, a danas takva organizacija postoji kao ogranak Slobodnog zidarstva. Kada novi član pristupa Slobodnim zidarima može odabrati da li će napredovati po pravilima Škotskog ili Yorkškog Reda. Oni koji odaberu Yorkški Red, na kraju će se susresti izborom da postnu Vitezovi Templari.


Popularne teorije zavjere

Imajući u vidu sve gore navedeno, ne čude brojne teorije zavjere čiji su glavni akteri Slobodni zidari. Jedna od njih je i ona da Veliki Pečat SAD-a sadrži masonsko-iluminatske simbole. To je točno, no kako sam već prije spomenula mnogi osnivači su bili deklarirani masoni, tako da je ovo bilo ništa drugo do oblika promicanja vlastitih ideja i principa. Pečat i simbolika samo su odraz toga vremena bez skrivenih šifriranih poruka. Čak je pomalo i smješna teorija koja kaže da je u natpisu na pečatu koji glasi „ annuit coeptis novus ordo seculorum“ sadržana riječ „MASON“...no isto tako sadržano je i ostalih 120 kombinacija.




Ipak iznenađuje snaga ideja Slobodnog zidarstva koje su duboko utkane u arhitekturu glavnih objekata u Washingtonu. Na slikama ispod možete vidjeti koliko je jak utjecaj slobodnog zidarstva u arhitekturi toga doba.


Osim planetarno popularne i vječne teorije o svjetskoj masonskoj zavjeri, postoje i brojne druge, poput one da je teroristički napad 11. rujna na SAD ustvari rezultat trajnog rata koji se odvija između slobodnih zidara (kao nasljednika Templara) i Islama. Ova teorija funkcionira i u kontekstu Masona i kao predstavnika Židova. Također je poznata i teorija po kojoj upravo Slobodni zidari stoje iza atentata na JFK-a. Numerolozi u svemu vezanom uz atentat pronalaze broj 33 koji je simbol najvišeg masonskog stupnja, dok je vjerodostojnija teza po kojoj su CIA i FBI u svemu tome imali svoje prste, a tome u prilog ide i činjenica da je tadašnji šef FBI-a J.Edgar. Hoover bio visokorangirani mason. Danas je najaktualnija teorija da se Slobodni zidari u Bohemian Grovu sastaju s najutjecajnijim političarima današnjice, a poznato je da su i mnogi američki predsjednici novijeg doba bili članovi „Lubanja i Kostiju“, također jednog vida slobodnozidarske organizacije
Svi ste vjerojatno vidjeli novčanicu od jednog dolara. Niste? E, pa ako niste onda ste propustili vidjeti i simbol piramide sa svevidećim okom na svome vrhu koji se na toj novčanici nalazi. Ispod slike nedovršene piramide stoji natpis «Novus Ordo Seclorum» koji je 1782. predložio Charles Thompson, jedan od osnivača američke nacije, kada je od strane kongresa zamoljen da osmisli konačan dizajn velikog pečata Sjedinjenih država. Thompson nikada nije u potpunosti objasnio prijevod ovog mota, ali je objasnio njegov simbolizam koji znači «početak nove američke ere». I priča bi tu stala da ne znamo kako je nedovršena piramida sa svevidećim okom simbol iluminata, jednog od najmisterioznijih tajnih društava u povijesti. Prvobitni iluminati su bili tajno društvo koje je 1776. godine osnovao bavarski profesor Adam Weishaupt. Njegov cilj bio je ukinuti organiziranu religiju i sve svjetske vlade te povesti ljudski rod u Novi svjetski poredak kojim upravlja apsolutni razum. No, njihovu urotu je vrlo skoro otkrila bavarska vlada i iluminati su bili

prisiljeni prikriti se i raditi u još većoj tajnosti. O njima se ne zna puno nakon tog progona, ali teoretičari zavjere vjeruju da oni još uvijek postoje i upravljaju svjetskom politikom iza kulisa. Nekim od njihovih najvećih postignuća se smatraju francuska revolucija, svjetski ratovi, komunizam te Ujedinjeni narodi i Europska unija kao sredstvo centraliziranja svijeta pod jednim parlamentom, ustavom i valutom. Sinonim za iluminate danas je Savjet za inozemne veze, veliki think tank koji se sastoji od bogatih bankara, poznatih znanstvenika i utjecajnih političara. Vjeruje se da rade na ostvarenju Novog svjetskog poretka, sekularne svjetske vlade s UN-om kao policijom. Nitko ne može dokazati postojanje iluminata, ali teoretičari zavjere svugdje vide njihov utjecaj. Intrigantno je i to da su iluminati osnaovani upravo 1776. kada je proglašena američka neovisnost, a imajući u vidu njihovu motivaciju za upravljanje svijetom nije teško zbrojiti dva i dva.


Novi svjetski poredak

Teorija novog svjetskog poretka označava vjerovanje da neka organizacija (u ovom slučaju iluminati) teži ostvarenju centralizaciji svjetske politike, tj. stvaranju sekularne svjetske vlade. Novi svjetski poredak ima totalitarno uređenje, a njegovi organizatori apsolutnu moć. Neki od konkretnih ciljeva su ukidanje privatnog vlasništva i prava na posjedovanje oružja, svi izbori su kontrolirani od strane Ujedinjenih naroda, Ustav SAD-a zamijenjen Poveljom UN-a, ukidanje kućnog školovanja i uvođenje svjetskog kurikuluma. luminati ovom cilju pristupaju tajno. Njihova metoda dolaska na svjetsku vlast nije vojnim putem ni javnom pobunom, već operiranjem iza kulisa. Iluminati nikad ne istupaju javno; oni rade tajno - infiltriraju svoje članove u visoke položaje vlada moćnih država, koriste se podmićivanjem i ucjenama visokih dužnosnika kako bi oni provodili njihovu volju. To je vladavina nevidljive ruke[2]. Članovima iluminata nije cilj ostvariti svjetsku vladu za vrijeme njihovog života, već postupno obavljati pripreme i voditi svjetsku politiku ka centralizaciji, sa Ujedinjenim narodima kao stožerom svih operacija.

Manipulacija medijima ovdje ima glavnu ulogu, kao i postavljanje ključnih ljudi na čelo važnih organizacija. Jedna metoda postizanja njihovih ciljeva je u teoriji zavjere poznata kao problem-reakcija-rješenje.Ilustrirajmo to na primjeru UN-a. Nakon 2.svjetskog rata osnovan je UN kao organizacija koja će osigurati mir u svijetu kroz internacionalnu politiku i « svjetsku policiju». Vjeruje se da su iluminati bili ti koji su potaknuli svjetske ratove (problem). Svjetska populacija je reagirala na te ratove (reakcija) težnjom da se osnuje institucija koja će regulirati ratove. Stoga su iluminati kreirali rješenje, tj. UN. Teoretičari zavjera smatraju Ujedinjene narode institucijom koja će ostvariti novi svjetski poredak. Već poznata činjenica da je David Rockefeller (multimilijarder i ime koje se često povezuje s iluminatima) donirao zemljište za Zgradu UN-a daje povoda raznim nagađanjima. Ujedinjeni narodi su organizacija sa svjetskim utjecajem. Europska unija ima istu svrhu kao i UN: ujediniti europske države pod zajednički Ustav i valutu. Time svaka država ima manje moći koja se sve više sakuplja u rukama elite.

Simbolika

Službeni simbol iluminata bila je danas vrlo poznata piramida, preuzeta od masona. Taj simbol predstavlja piramidu na čijem vrhu se nalazi oko okruženo svjetlosnim zrakama. Već je ranije napomenuto kako je Weishaupt bio fasciniran misterijem Velike Piramide u Gizi. Moderni simbolozi smatraju da je piramida staroegipatski okultni simbol koji predstavlja konvergenciju prema vrhuncu prosvjetljenja. U ovom slučaju taj vrhunac je « oko koje sve vidi», zvano još i « trinacria». Weishaupt je vjerovao da će najinteligentniji čovjek zauzeti mjesto oka i vladati pomoću apsolutne moći i razuma. To je poganski simbol koji je Weishaupt preuzeo je simbolički označava sposobnost njegovog Reda da sve nadzire. Može se zaključiti kako je cjelokupni simbol prosvjetljenja odabran zbog illuminatskih ciljeva da rasprše mit religije i dovedu svjetlo uma i znanosti. Natpis « Novus Ordo Seclorum» na latinskom znači « novi sekularni poredak», što se slaže s iluminatskom idejom sekularne države.



Njihova izvorna vjerovanja su zapravo svojevrsna kompilacija učenja raznih mističnih grupa kroz povijest. Iluminati su prihvatili tantričke vježbe za meditaciju koje koriste umu i tijelu. Također su prakticirali metode i koncepte muslimanskog kulta Asasina, kao i one različitih gnostičkih kršćanskih skupina. Iako je prvi i najvažniji cilj iluminata bio svjetska dominacija, oni su imali i druge aspiracije. To su bile transcendentalna iluminacija (oslobađanje uma od svih ovozemaljskih okova), besmrtnost te apsolutno znanje i moć. Da bi to postigli, intenzivno su proučavali stare magijske spise i bavili se metodama astralne projekcije.

1 komentar:

  1. Sad bih morao reci kao kakav Sehid: ko unisti Iluminate, ide pravo u raj

    OdgovoriIzbriši