srijeda, 2. ožujka 2011.

Kako do pravog izbora?

Što god nam se u životu događalo, to je uvijek posljedica našeg izbora. Svijesnost o tome prvi je korak k sretnom i ispunjenom životu. Izbor i odluke. Čovjek je stalno u procesu odabira i odluka. Hoću li krenuti u ovom ili onom smijeru? Da li ću upisat fakultet? Da li je taj posao pravi za mene? Da li idem pravim putem? Svakog dana, zapravo svakog trenutka, mi koristimo svoju slobodnu volju.  To je zapravo ono što nas razlikuje od nižih oblika života, što ujedno može postati i prokletstvo. Mogli bi izabrati zlo, uništenje i smrt.  Ali isto tako, mogli bismo izabrati i ono drugo: dobro, stvaranje i život.

Kako pronaći mudrost pravoga izbora? Kako biti siguran da će današnji izbor sutra donjeti plodove dobra, a ne zla? Svakog dana si postavljam takva pitanja, a ni ne znajući to. Jer svaka moja odluka i tenutak moguća je raskrsnica. Kada nam se nešto događa danas, to je posljedica nekog od naših izbora iz prošlosti. Izjava da nisam imao drugog izbora nikad nije u potpunosti točna, a u nekim trenucima je koristimo kao alibi, kao pokrivalo za našu savjest. Istina da nas okolnosti nekada mogu prisiliti na određenu vrstu aktivnosti ili nam smanje mogućnost odabira. Ponekad se takve okolnosti nazivaju sudbinom ili karmom. Ali ipak, jasno nam je...do tih aktivnosti doveo nas isključivo naš IZBOR.

U svakom trenutku pred nama je bezbroj mogućnosti, ali samo je nekoliko onih koje su doista one prave. Odgovor se nalazi u onom dijelu nas koji je vječan, nepromjenjiv i u stalnom dodiru sa inteligencijom prirode. Negdje duboko unutar nas mi znamo što trebamo napraviti. Pitanje je samo kako odgovor dozvati, kako ga osluškivati i koliko zapravo moramo biti svijesni sebe i svega oko sebe da bi svaka naša odluka bila naša,izvučena duboko iz naše svjesti o tome što je to što tražimo.

2 komentara:

  1. "Kada nam se nešto događa danas, to je posljedica nekog od naših izbora iz prošlosti." svidjela mi se ova rečenica iako se ne mogu potpuno složiti s njom. Mogla bih nadodati da ponekad tuđe odluke imaju utjecaj na nas tako da bi se moglo reći da u nekim slučajevima odluke osoba koje su dio našeg života imaju veliki utjecaj na našu budućnost,a isto tako i naše odluke imaju utjecaj na nama bliske osobe.

    OdgovoriIzbriši
  2. Utječu na nas zato što mi to dopuštamo. No isto tako znam da je jako teško ignorirati tuđe odluke, naročito nama bliskim osobama. Razlog je najčešće strah da ćemo ih povrijediti ili pak strah od posljedica zbog neprihvaćanja. Vjerujem da se većina nas nalazi u toj situaciji i upravo zbog toga živimo ono što zapravo ne želimo. :)

    OdgovoriIzbriši